уторак, 24. мај 2011.

Кога ће наш "примус" поставити за патријарха?

На које православне вјернике мисли овај наш "помиритељ" када препоручује да православни вјерници треба да се уједине? Ја знам за православне вјернике Митрополије црногорско приморске који се ни од кога нијесу одвајали нити дијелили, и за једну групицу рашчињених свештеника, изопштених из православља, који су око себе окупили групицу атеиста и агностика, црногорских националиста (фашиста), људи које вјера интересује колико мене лањски снијег, а којима је најмањи заједнички именилац антисрпска хистерија. И то групице која има сву наклоност нашег "месије" и његове бирократије. Али ипак не може да створи око себе критичну масу, а што је горе по њих, сваким даном је све мања и мања.

У овако мало ријечи је "примус" успио да угура оволико глупости. Они наводно не могу да се баве питањем цркве јер су демократска и грађанска партија, па ће, молићу лијепо, то да препусте својим члановима, а они ће бити "снажан импулс" за уједињење и помирење. Како рече данас за један београдски лист Мишко Вуковић, тумач свих глупости које ДПС избацује (и нажалост продаје годинама нама наивнима, као муда за бубреге) па и ове, чланство треба да убиједи своје попове да уједине православни живаљ у Црној Гори. Јер та "православна располућеност" много штети мултиетничкој и мултиконфесионалној Црној Гори. Само што мени овдје није јасно о каквој располућености се овдје ради када на једаној страни имамо 99% православаца који су припадници Митрополије, а на другој страни 1% вјерника који подржавају Мираша и његову дружину. Може се рећи да је Црна Гора подијељена по многим питањима, али по питању цркве није. И то мало ових других су изузетак који само потврђује правило. Или наш ДПС покушава да подигне рејтинг Мирашу и Стеву тако што ће предлагањем некакве приче о уједињењу њима фиктивно дати некакву тежину и снагу у коју ни они сами не вјерују. Односно, добро знају да је немају.

Мени овај предлог личи на причу да онај ко је стабилан и јак треба да се уједини са НИКИМ да би био јачи. Да не повјерујеш. Скоро па да самом себи поставим питање "Јебете ли нас то поново браћо из ДПС-а у здрав мозак"?

А причу о уједињењу и помирењу нам пласирају они који су нас толико завадили и подијелили да више брат са братом у Црној Гори не говори. Подијелили су нас по националном питању (док они нијесу узели ствар у своје руке број србомрзаца у Црној Гори је био занемарљив), по питању језика измишљајући и уводећи црногорски језик, правећи у православном свијету НВО ЦПЦ (основали је они на Цетињу 2000. године, иако је била идејни пројекат Либералног савеза), на Мила и Момира, на борце за независну Црну Гору и оне који су за заједницу за Србијом, и ко зна какве подјеле. Они који системом подјела владају преко двадесет година одједном хоће да мире. Оволика количина лицејерства на малом простору одавно није виђена.

И још се савјетује њиховим члановима - православним вјерницима да са својим "поповима" праве цркву која ће да ради у интересу државе Грне Горе и Црногораца. То би онда била црква која би окупљала Црногорце, а Срби ако хоће могу да јој припадају, а ако неће не морају. Грађански, нема шта. И обавезно у интересу државе, као да Митрополија ради нешто што је противуставно или противзаконито у Црној Гори. Њој то сада и не може бити јер је у сваком тренутку контролишу стотине ловаца, који једва чекају да неко из Митрополије нешто погријеши, па да одмах крену у хајку. Ово нашим "помиритељима" изгледа није довољно да Срби буду дежурни кривци - непријатељи државе, већ том корпусу непријатеља треба отворено прикључити и Митрополију. А ту је и сакривена порука Црногорцима, члановима ДПС-а који поштују Митрополију црногорско приморску да "дружећи се са непријатељима државе и сами можете постати непријатељи или бити злоупотријебљени". Или можда ови из ДПС-а сматрају да стотине подигнутих и обновљених храмова по Црној Гори у задњих двадесетак година нијесу у интересу Црне Горе и њеног народа? Заправо, њих баш брига за народне и државне интересе. Важни су им само лични и партијски. А Митрополија се ту не уклапа.



Митрополија, кажу, јесте аутономна, али јој је ипак централа ван Црне Горе. Као да то исто не важи за католике и муслимане организације које су у Црној Гори? Или можда наш "месија" предложи да се Надбискуп барски и бискуп которски уједине и уз то одвоје од Папе. Све у интересу државе Црне Горе.


Није ова идеја о издвајању Митрополије из Српске православне цркве нова. Још је покојни Драган Кујовић прије петнаестак година предлагао митрополиту Амфилохију да одвоји Митрополију црногорско приморску и еперхију Будимљанско никшићку и да он буде патријарх. Подршка ДПС-аби била стопостотна. Наравно, Амфилохије се на такав бисер само насмијао, као и овај пут.

Једна ствар ми је у свој овој причи остала нејасна. Кога ће наш "примус" поставити за патријарха? Можда себе или Светозара Маровића. Онако чистима и неукаљанима би звање патријарха таман пристајало!

Раде Божовић, Пг

Нема коментара:

Постави коментар