среда, 15. јун 2011.

Нестанак дуалне свијести - Наставак мисије Слободне мисли

Критика примитивног друштва у НДЦГ, залагање за поштовање права појединаца и припадника свих националних група, борба против дискриминације, те либерална критика државе на коју ни данас црногорски “интелектуалци” немају одговор су били нешто ново и до тада незамисливо. Не сјећам се ни једног пораза у многобројним дебатама са црногорским националистма, члановима бившег ЛСЦГ-а, фашистима из СДП-а, плаћеним “интелектуалцима” Мила Ђукановића, како из НДЦГ тако и из Србије, такозваним либералним демократама и Б92 форумашима у Београду, Србоцрногорцима и осталим припадницима “једног православног двоименог народа”, реформисаним Србима из Нове српске демократије, и многим другим.

После десетина текстова и јавних оглашавања чланови и сарадници Слободне мисли су били основали интернет портал ИН4С, који је био замишљен као платформа за ширење идеја за које се залагала организација. Игор Јарамаз је први разумио и објаснио значај Српског националног савјета, као организације која у складу са уставом НДЦГ и Законом о мањинским правима и слободама штити права српског народа. Слободна мисао је затим остварила сарадњу са Кејто институтом, либертаријанским «тинк танком», Атлас мрежом слободарских организација широм свијета, Стокхолмском мрежом, организазијом која окупља либертаријанске и конзервативне институте у Европи. 

Као зачетник и најбољи представник идеологије слободе, једнакости и људских права у НДЦГ Слободна мисао је увелико позната у интелектуалним и интернет  круговима Србије и НДЦГ, а идеје које проноси су већ постале дио политичког и друштвеног мејнстрима.

У тренутку када се показало да је број Срба у НДЦГ већи него на прошлом попису (по различитим процјенама се креће од 33,8 одсто до 39 одсто) процјене државних црногорских раденика, политичара и “интелектуалаца” из претходног периода да ће број Срба пасти су се показале испразним. Срби на територији данашње НДЦГ су опстали и чине значајну политичку и друштвену снагу. Да нагласим да су се анализе и процјене сарадника Слободне мисли показале тачним.

Имајућу у виду да смо прешли први, али огроман, корак ка постављању српског питања у НДЦГ као кључног, упркос противљењу свих политичких странака, како црногорских тако и (про)српских, Слободна мисао и сличномислећи ће наставити да промовишу идеје које воде остварењу права, слободе и интереса Срба у НДЦГ.

Опет су се појавиле приче о приближавању, то јест коалицији, двије највеће партије у НДЦГ, ДПС-а И СНП-а као начина да се “превазиђу подјеле, уједини народ, спаси Црна Гора…”. Овај пут те гласине, рекао бих, звуче увјерљивије, јер режим схвата да би то био начин да се “умире тензије, превазиђе ова подјела и дође до обједињавања корпуса православних вјерника у Црној Гори[1]. Ипак, ни овај аранжман не представља дугорочни спас за ову државу.

Уколико, СНП заиста уђе у власт, број Срба ће одмах да порасте јер ће тада Србин моћи да буде директор, полицајац, шеф одељења у некој јавној установи, и слично. Самим тим ће наша позиција да буде повољнија. Остали Срби ће такође да буду у бољој ситуацији јер ће СНП-овци да финансирају српске НВО, културне, умјетничке пројекте пројекте. са друге стране ако дпс одлучи да остане са сдп и настави са дискриминацијом срба нас ће свеједно бити више што је показао досадашњи развој ситуације. оно што је битно јесте да наставимо са едукацијом срба и смањујемо број србогораца, ширимо либералну критику државе и, у суштини, бјелашку идеологију. када пресуши новац од нарко трговине ова држава ће да се угаси. у сваком случају треба да у мејнстрим политичке расправе у НДЦГ вратимо питање присједињења, чије помињање ће да буде сасвим нормално, уобичајено и легитимно.пројекте. са друге стране ако дпс одлучи да остане са сдп и настави са дискриминацијом срба нас ће свеједно бити више што је показао досадашњи развој ситуације. оно што је битно јесте да наставимо са едукацијом срба и смањујемо број србогораца, ширимо либералну критику државе и, у суштини, бјелашку идеологију. када пресуши новац од нарко трговине ова држава ће да се угаси. у сваком случају треба да у мејнстрим политичке расправе у НДЦГ вратимо питање присједињења, чије помињање ће да буде сасвим нормално, уобичајено и легитимно.о и пројекте. са друге стране ако дпс одлучи да остане са сдп и настави са дискриминацијом срба нас ће свеједно бити више што је показао досадашњи развој ситуације. оно што је битно јесте да наставимо са едукацијом срба и смањујемо број србогораца, ширимо либералну критику државе и, у суштини, бјелашку идеологију. када пресуши новац од нарко трговине ова држава ће да се угаси. у сваком случају треба да у мејнстрим политичке расправе у НДЦГ вратимо питање присједињења, чије помињање ће да буде сасвим нормално, уобичајено и легитимно.и слично.

Са друге стране, уколико режим одлучи да заједно са националсоцијалистима настави да води досадашњу политику дискриминације Срба, онемогући добијање држављанства дестинама хиљада људи који деценијама живе на овом простору и појача притиске на Српску Православну Цркву, наш ће број да расте, што је показао и овај попис.

Оно што Срђан Милић, Мило Ђукановић и многи други не разумију када говоре о превазилажењу подјела, јесте да је сама подјела на два народа неповратна. Српско питање у НДЦГ није ријешено и небитно, напротив. Шта год они радили, шта год причали, то питање ће да буде све актуелније.

Ипак, тек уклањањем врхова нарко бизниса у НДЦГ, до којег ће неминовно доћи, положај те државе ће значајно да ослаби услед немогућности финансирања државног апарата и пензија. Тада, паралелно са решавањем питања Српске и могуће Космета, НДЦГ ће кренути путем самоукидања. Срби и остали народи на овом простору треба овај тренутак да дочекају спремни како би кроз овај пут демократски процес дошли до новог, одрживог договора. 

Свеједно шта да се деси, Слободна мисао ће да настави либералну критику државе, образује Србе у НДЦГ да су дио једног, јединственог и недељивог народа и шири бјелашку идеологију са циљем смањења броја Србоцрногораца, припадника “једног православног двоименог народа” и осталих поштовалаца традиција «историјске» Црне Горе. У складу са идејама либерализма ми ћемо да наставимо да се боримо да присаједињење буде легитимна, нормална и уобичајена опција овог друштва. Јер свака држава је вечна док су јој деца верна.   



[1] Мило Ђукановић, 18. мај 2011.

Нема коментара:

Постави коментар